Ter gedachtenis (I.M.) Ruud van der Peijl

In het weekeinde van 19 september 2021 bereikte LINK het treurige bericht dat ontwerper, stylist, fotograaf en kunstenaar Ruud van der Peijl is overleden op zestigjarige leeftijd.
Een zachtaardige geweldenaar die zeer creatief was. Stijl met een hoofdletter – zelfbenoemd King of Style – kenmerkte zijn werk, evenals de onverwachte, rauwe rand die regelmatig aanstootgevend kon zijn.
De samenwerking met een fijn mens blijft bij. Voor LINK maakte hij zeker twaalf fotoseries en covers (zie ook onder tab covers) sinds 2005 als fotograaf en een keer, in 2013, in een dubbelrol ook als stylist, vormgever: het 26 pagina’s tellende Fashion Alphabet inclusief de omslag getiteld Fashion Fetish. Een in your face zelfportret ontbrak niet, check it.
De primeur ging naar LINK, maar het complete verhaal van A tot Z werd hetzelfde jaar ook getoond tijdens de Modebiënnale Arnhem waarvan Lidewij Edelkoort destijds curator was. Trots als een pauw waren we allebei. Daarnaast was hij jarenlang beeldbepalend voor G-Star als het om de shows ging. Ik herinner me één van de eerste presentaties die plaatsvond op de parkeerplaats van het voormalige hoofdkantoor van het merk aan de Keienbergweg in Amsterdam. Daar was een grote tent neergezet en Ruud had bedacht dat de modellen zich moesten voortbewegen over een loopband. Een geniaal effect leverde dat op en jaren later werd het idee gretig door anderen overgenomen. De shows in Berlijn tijdens die goeie ouwe Bread & Butter waren legendarisch en onvergetelijk, aanschouwd door velen, de talk of the town.
Met deze tijdloze cover van RVDP brengt LINK een eerbetoon. Een heel spijtig heengaan. Adieu.