Fetisjisme of fetisj kan verwijzen naar:
Fetisjisme (antropologie), het geloof dat natuurlijke voorwerpen bovennatuurlijke krachten zouden hebben
Seksueel fetisjisme (of gewoon fetisjisme), een vorm van fetisjisme waarbij seksueel genot wordt beleefd aan bepaalde voorwerpen of rituelen
Fetisj (mode), een alternatieve modestijl, beïnvloed door het seksueel fetisjisme, aldus Wikipedia.
fe·tisj [feetiesj] (de; m; meervoud: fetisjen) voorwerp dat men (als een afgod) vereert, aldus Van Dale

Waar dacht LINK aan voordat dit nummer tot stand kwam? Aan veel. Dat fashion victim zo negatief is, al gaat de betekenis letterlijk op voor sommige personen. Dat fetisj meer is dan gewoon houden van. Dat mode veel bij mensen los maakt en een belangrijke plaats inneemt in de maatschappij, maar dat dit door de economische crisis onder druk is komen te staan. Vooral in ons land wordt er te weinig gekocht door de consument, terwijl er in Parijs en Milaan door de grote modeontwerpers geen echte vernieuwing wordt getoond. Daarom heeft LINK gekozen voor een bijna naakt model op deze cover. Een statement als modevakblad.
Een fetisj voor mode kan obsessief zijn, ongezonde vormen aannemen. Mode die heilig is, bloggers, modellen en ontwerpers die aanbeden worden. Het gedachtenloos gebabbel over oppervlakkige feitjes en trends die een minuut trending topic zijn, om vervolgens nooit meer ter sprake te komen. Dat verdient de mode niet!
Zolang uw kassa blijft rinkelen is er niets mis mee, hoor ik u denken. Maar deze tijd roept ook om een naaktere (figuurlijk) en nuchterder benadering van de mode als fenomeen en met name van de branche. Laat je niet gek maken, maar durf ook eens iets. En vooral: maak er iets moois van (op alle fronten).
Het thema verwijst ook al naar dat van de aankomende Modebiënnale in Arnhem, een concept van
curator Lidewij Edelkoort, waarvan momenteel nog geen verdere informatie beschikbaar is, maar wat in juni en juli van dit jaar hoogstwaarschijnlijk een niet te missen evenement zal zijn. LINK houdt dat ook in de gaten en zal u hierover blijven berichten.
Fotograaf en stylist Ruud van der Peijl heeft voor deze editie het fetisj-abc gemaakt; herkenbaar doch onverwacht, komisch, fijnzinnig en in your face. Daar dacht LINK aan …