Het voorbezichtigen van een tentoonstelling in een museum kan soms een beetje behelpen zijn, want vaak is de expositie of de specifieke ruimte die ervoor gereserveerd is, niet helemaal af. Dat geeft zo’n bezoek wel een zekere charme, maar je mist ook wel eens iets essentieels.
Niet te missen lieve mensen, is de tentoonstelling Couturissime in de Kunsthal Rotterdam. Een fantastisch overzicht van het werk van de Franse couturier Manfred Thierry Mugler. Groot in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Begin deze eeuw sloot hij zijn modehuis omdat de business aan het veranderen was. Haute couture was nog echte haute couture en was allesbehalve inclusief zoals dat nu heet. Fast Fashion was het nieuwe normaal (ook zo’n afschuwelijke term). De mode-industrie in staat van boulimia nervosa terwijl slow food alleen bij ingewijden bekend was. Alle reden om de stekker eruit te trekken dus. Couturissime is overweldigend en het deed LINK weer beseffen waarom mode zo fascinerend is. De ongebreidelde fantasie van een ontwerper, de uitvoering van een vakman, de precieuze snit, de luxe materialen, gegoten om het lichaam. Of gebeeldhouwd, want in de jaren tachtig waren vrouwen sexy gekleed met een taille, hakken en brede schouders. In die tijd kwam je ergens binnen en dan viel het weleens stil. Geen sprake van nog maar een korte gedachte aan een foute machtsstrijd tussen de seksen. Waar is de tijd gebleven? Blijkbaar moeten we steeds het wiel opnieuw uitvinden.
Mugler werkte vanzelfsprekend met vele beroemdheden, kleedde hen, hielp hen in hun performance. De legendarische fotograaf Helmut Newton was al beroemd toen hij met de couturier ging werken. Samen hebben ze zeer bijzondere modefotografie gemaakt. Dramatisch, grafisch, erotisch, uitbundig, alles even krachtig. Bij het terugzien van dit beeld besef je je nog meer, dat het zo fnuikend is dat iedereen alles altijd heel snel wil. Ook beeld. Grote stappen, snel thuis.
Het is de (mode)fotografie van Newton die deed realiseren dat goed werk tijd nodig heeft en dat we deze wereld echt moeten afremmen.